ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, Κ. ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΚΑΚΟΥΡΗ

 

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Μέλη της ευρύτερης ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι με μεγάλη χαρά που και εφέτος απευθύνω αυτό το μήνυμα προς εσάς με την ευκαιρία των Χριστουγέννων αλλά και του ερχομού του νέου έτους 2023.

Βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο όπου πλέον η πανδημία του COVID-19, που μας ταλαιπώρησε για τρία και πλέον χρόνια, εμπέδωσε νέες συνθήκες καθημερινότητας αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις ακόμα και τον τρόπο επικοινωνίας μας. Στην πορεία αυτή όμως, παρά τις δυσκολίες, βρήκαμε την ελπίδα και το κουράγιο να αναθεωρήσουμε και να επικεντρωθούμε στα πλέον σημαντικά που έχουν αξία στην ζωή μας. Στην συντροφικότητα, στον σεβασμό ενός εκάστου και πολύ περισσότερο στην προσφορά και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Παράλληλα, η πρόοδος που καταγράφηκε στο τομέα της επιστήμης κατά την εν λόγω περίοδο δημιουργεί ελπίδα και προσδοκία πως σύντομα θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε άλλες σοβαρότερες ασθένειες με την ίδια επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Για πολλούς από εσάς που βρήκατε ένα νέο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο τις προηγούμενες δεκαετίες, το 2022 αναμφίβολα σημαδεύτηκε και από το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ μετά από 70 χρόνια στο θρόνο και την έναρξη της νέας εποχής, του Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν ευκαιρία ανασκόπησης των πεπραγμένων μας. Ευκαιρία να εκτιμήσουμε τις χαρούμενες αλλά και τις δύσκολες στιγμές μας. Αποτελεί ευκαιρία να εκτιμήσουμε όσα ο πανάγαθος Θεός μας έχει προσφέρει και παράλληλα να θέσουμε στόχους για την νέα χρονιά και μαζί με το θαύμα της γέννησης του θεανθρώπου να αναγεννηθεί μέσα μας η αγάπη για τον συνάνθρωπο αλλά και η πίστη, ελπίδα και δύναμη για ένα καλύτερο μέλλον.

Για ακόμα μία φορά, η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας δεν αφήνει την ιδιαίτερη μας πατρίδα απαλλαγμένη από τον τουρκικό ζυγό ούτε και σε ακτίνα συμφωνίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Η τουρκική πλευρά επιμένει στην απαίτησή της για απομάκρυνση από το συμφωνημένο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλέον απροκάλυπτα και με την ανοχή πολλών, επιχειρεί να παγιώσει τη διχοτόμηση με τη δημιουργία δύο κρατών.

Για ακόμη μια χρονιά παραμένει το δράμα των αγνοουμένων μας ανοικτή πληγή. Είναι για αυτό το λόγο που για εμάς αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας η διευκρίνηση της τύχης των αγνοουμένων και πεσόντων με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία καθώς και η επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες τους για μία αξιοπρεπή ταφή.

Ακόμη ένας χρόνος που οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας προσβλέπουν σε επιστροφή τους στις πατρογονικές τους εστίες και που οι εγκλωβισμένοι μας παραμένουν με τον πόθο της επανένωσης της πατρίδας μας, όπου όλοι μαζί θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με ενισχυμένες τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για ένα μέλλον που να υπόσχεται πολύ περισσότερα για την πατρίδα και το λαό μας.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί που αφορούν την περίκλειστη πόλη του Βαρωσίου καθώς και οι προκλήσεις της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και η παραβίαση σωρείας ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ο χωρίς αιδώ μη σεβασμός σχετικών δηλώσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία προσδοκεί να προσχωρήσει, η παραγνώριση σχετικών συστάσεων μελών της διεθνούς κοινότητας που έχουν κατονομάσει τις πράξεις της ως αντίθετες προς τα ρηθέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας εποικοδομητικού κλίματος για επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κράν Μοντανά είναι δεδηλωμένη και ευελπιστούμε πως οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και χωρών, όπως το ΗΒ, που έχουν σημαντικό ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να απευθυνθούν εις ώτα ακουόντων στην Τουρκία και θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πολυεπίπεδη εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο πάντοτε την προβολή της έντονης και σημαντικής δραστηριότητας της χώρας μας στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και βεβαίως του πολιτισμού. Η πρόσφατη υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου σε τομείς εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και επιστήμης αποτελεί απόδειξη της προσήλωσης μας για αναβάθμιση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλες οι προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας θα ήταν κενές περιεχομένου εάν στην διαδικασία αυτή δεν υπήρχε η στήριξη και η συμπαράσταση της κυπριακής παροικίας στο Η.Β, της οποίας η πλούσια και ουσιαστική παρουσία και δράση σε τομείς του εμπορίου, των επιστημών, της οικονομίας, του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής καθιστούν την εδώ κυπριακή κοινότητα σεβαστή και υπολογίσιμη δύναμη με ουσιαστικό ρόλο και λόγο στο βρετανικό κοινωνικό γίγνεσθαι. Το γεγονός αυτό, αποτελεί επίτευγμα σοβαρό το οποίο βεβαίως δημιουργεί σημαντικά διπλωματικά εργαλεία τα οποία βοηθούν σημαντικά τους εθνικούς μας στόχους. Η εκκλησιαστική ηγεσία, οι κοινότητες, τα παροικιακά μας σχολεία, οι σύλλογοι, τα οργανωμένα σύνολα αλλά και οι εξέχουσες προσωπικότητες της κοινότητάς μας, συνθέτουν ένα δυναμικό σύνολο για το οποίο η Ύπατη Αρμοστεία δεν μπορεί παρά μόνο να είναι υπερήφανη για την ποιότητα, το επίπεδο αλλά και το εύρος της Κυπριακής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας, είναι στο πλευρό σας και πάντοτε σε εγρήγορση να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας. Παραμένει ταγμένη στην υπηρεσία σας με την ευγενή φιλοδοξία να ανταποδώσει την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη για τα όσα μέχρι σήμερα έχει προσφέρει η Κυπριακή Παροικία στις εθνικές μας διεκδικήσεις. Το παράδειγμα σας παραμένει φάρος και οδοδείκτης των προσπαθειών μας ενώ η προσήλωση σας στη διαφύλαξη των αξίων και των παραδόσεων μας αποτελεί πηγή ενθάρρυνσης που μας δίνει δύναμη και ελπίδα για την τελική δικαίωση του πολύχρονου κοινού αγώνα μας.

Είθε το 2023 να φέρει την ειρήνη και επανένωση στο νησί μας και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους.

Με θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές μου, καθώς και εκ μέρους της οικογένειας μου και του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας.

 

Ανδρέας Σ. Κακουρής

Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ