Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ανδρέα Σ. Κακουρή

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Μέλη της ευρύτερης ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο,
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι με μεγάλη χαρά που σας απευθύνω και εφέτος το μήνυμα μου με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων αλλά και του ερχομού του νέου έτους 2024. Η επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας είναι πάντοτε μια ευκαιρία να μεταφέρουμε τις θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ιδιαίτερα της Ύπατης Αρμοστείας για το μεγάλο έργο που επιτελείτε ως Κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις ευχές μας για υγεία, πρόοδο και ευτυχία.

Δυστυχώς υποδεχόμαστε το νέο έτος με συρράξεις και κρίσεις ανά την υφήλιο, τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, ενώ η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, που έχουν προκληθεί από τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, θέτουν ξανά σε κίνδυνο την ηρεμία και την σταθερότητα στην γεωγραφική μας περιοχή. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός πάντοτε των ορίων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχοντα πάντα κατά νου την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης, η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων καθώς και η επείγουσα ανάγκη παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες της Γάζας. Προς τούτο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την πρωτοβουλία της Κύπρου για την δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μέσω της Κύπρου, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλει προσπάθειες να σταθεί αρωγός και συμμέτοχος στις προσπάθειες για την ανακούφιση των όσων βιώνουν άνθρωποι πολύ λίγα χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά μας, οι προσπάθειες μας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος συνεχίζονται.

Το 2024, φέρνει για εμάς και μία σημαντική αλλά και δραματική επέτειο. Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την παράνομη Τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974. Πενήντα χρόνια προσφυγιάς, πενήντα χρόνια δράματος όπου οικογένειες ακόμη ψάχνουν τους αγνοουμένους τους , πενήντα χρόνια νόστου επιστροφής στα πάτρια εδάφη μας. Το χρέος μας να παραδώσουμε ένα νησί επανενωμένο, με προοπτικές διαρκούς ειρήνης και ανάπτυξης στις επόμενες γενεές, τεράστιο.

Η θέση που προβάλει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για λύση «δύο κρατών», κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του συμφωνηθέντος πλαισίου για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι για εμάς απαράδεκτη και μοναδικό στόχο που εξυπηρετεί είναι την προώθηση του μόνιμου διχασμού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο διορισμός Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την διερεύνηση προοπτικής για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δημιουργεί προϋποθέσεις που ευχόμαστε να τελεσφορήσουν.

Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κράν Μοντανά είναι δεδηλωμένη και ευελπιστούμε πως οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να απευθυνθούν εις ώτα ακουόντων και θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πολυεπίπεδη εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο πάντοτε την προβολή της έντονης και σημαντικής δραστηριότητας της χώρας μας σε διάφορους τομείς. Διαμέσου των δράσεων μας παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για αναβάθμιση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παράλληλα δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την πειστική μεταφορά των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν την εθνική μας υπόθεση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την σημασία που έχει για τις διμερείς μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο η υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας το Νοέμβριο του 2022 το οποίο θέτει τους βασικούς άξονες συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου στους τομείς, μεταξύ άλλων, εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής, εκπαίδευσης και πολιτισμού και εμπορίου και ναυτιλίας.

Θα ήταν σοβαρή παράληψη από μέρους μου να μην αναφερθώ στη στήριξη και ανιδιοτελή συμπαράσταση της κυπριακής παροικίας στο Η.Β προς την Ύπατη Αρμοστεία. Η πλούσια και ουσιαστική παρουσία και δράση της κυπριακής παροικίας σε τομείς του εμπορίου, των επιστημών, της οικονομία, του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής καθιστούν την εδώ κυπριακή κοινότητα σεβαστή και υπολογίσιμη δύναμη με ουσιαστικό ρόλο και λόγο στο βρετανικό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Το γεγονός αυτό, αποτελεί σοβαρό επίτευγμα το οποίο δημιουργεί σημαντικά διπλωματικά εργαλεία που συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων Οι κοινότητες, τα παροικιακά μας σχολεία, η εκκλησιαστική ηγεσία, οι σύλλογοι, τα οργανωμένα σύνολα, οι εξέχουσες προσωπικότητες της κοινότητάς μας αλλά και η κάθε μια και κάθε ένας από εσάς ξεχωριστά με την εν γένει παρουσία και το έργο του, συνθέτουν ένα δυναμικό σύνολο για το οποίο η Ύπατη Αρμοστεία δεν μπορεί παρά μόνο να είναι υπερήφανη.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει ταγμένη στην υπηρεσία σας με μοναδική φιλοδοξία να ανταποδώσει την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη για τα όσα μέχρι σήμερα έχει προσφέρει η Κυπριακή Παροικία στις εθνικές μας διεκδικήσεις. Το δικό σας παράδειγμα αποτελεί για εμάς φάρος και οδοδείκτης των προσπαθειών μας ενώ η προσήλωση σας στη διαφύλαξη των αξίων και των παραδόσεων μας αποτελεί πηγή ενθάρρυνσης και ελπίδας που μας δίνει δύναμη και ελπίδα για την τελική δικαίωση του πολύχρονου κοινού αγώνα μας.

Είθε το 2024 να φέρει σε όλους μας υγεία, αγάπη, ειρήνη και επανένωση στο νησί μας.

Καλές γιορτές.

Ανδρέας Σ. Κακουρής
Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ