Χαιρετισμός Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κου Ανδρέα Κακουρή, επί τη ευκαιρία της 63ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπάτη Αρμοστεία, Λονδίνο
18 Οκτωβρίου 2023

Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες
Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου που έρχεται σήμερα στο σπίτι μας, για να γιορτάσουμε μαζί την εξηκοστή τρίτη επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η στιγμή μας δίνει την ευκαιρία για ανασκόπηση της εξελικτικής πορείας της Κύπρου από την ίδρυσή της το 1960 μέχρι και σήμερα.

Αναπόφευκτα σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή η μνήμη  μας ανατρέχει με δέος σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας που οδήγησε στην ίδρυση ό,τι πιο πολύτιμου έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτίνουμε, λοιπόν, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας, που με τίμημα ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, κατάφεραν η μικρή μας πατρίδα να αποκτήσει κρατική οντότητα και ανεξάρτητη παρουσία στο διεθνές στερέωμα.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε από την αρχή αντιμέτωπη με σοβαρότατες προκλήσεις, προβλήματα, αλλά και αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας της. Υπήρξαν δύσκολες ώρες που χρειάστηκε να δοθούν αγώνες για τη διασφάλιση της δημοκρατίας, καθώς επίσης και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Η μεγαλύτερη βέβαια πρόκληση και υπαρξιακή απειλή παραμένει η τουρκική εισβολή και κατοχή, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε μέχρι και σήμερα.

Παρά την καταστροφή και τα δεινά ο κυπριακός λαός δεν πτοήθηκε, δεν  παραιτήθηκε αλλά πορεύτηκε και αγωνίστηκε χωρίς να συμβιβαστεί με το άδικο, εργάστηκε αδιάλειπτα για μια αξιοπρεπή διαβίωση παρά της αντιξοότητες, ενισχύοντας ατομικά και συλλογικά την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιωματικά, λοιπόν, είμαστε περήφανοι για όσα έχει πετύχει ο λαός μας, κατορθώνοντας, παρά τις προκλήσεις, να μετατρέψει τη μικρή μας πατρίδα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και που με σκληρή δουλειά και επιμονή αντιμετωπίζει το παρόν και το μέλλον.

Οι τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης έχουν αποτελέσει τους θεμέλιους λίθους της ανάπτυξης της χώρας μας. Ο τουρισμός, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούμε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ η ναυτιλία μας έχει καταστήσει σημαντικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας. Ο πολιτισμός μας, με την πλούσια ιστορία και παράδοση 10.000 χρόνων μας φέρνει στο επίκεντρο της έρευνας αρχαιολόγων και ιστορικών, ενώ η εκπαίδευση προετοιμάζει τη νέα γενιά δημιουργικών επιστημόνων που πάντα συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του τόπου διαμονής τους και ανταποκρίνονται στις σημερινές διεθνείς προκλήσεις λαμβάνοντας θέσεις ευθύνης και δημόσιας προβολής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στα εξήντα τρία χρόνια ζωής της, έχει κτίσει μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, οικοδομώντας ένα σημαντικό πλέγμα σχέσεων με άλλα κράτη. Το γεγονός ότι βιώνουμε την κατοχή της Τουρκίας και αγωνιζόμαστε για την προστασία των δικαιωμάτων μας και στην επανένωση του τόπου μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, έχει καθορίσει επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την εξωτερική της πολιτική με βάση αυτές τις αρχές. Γι’ αυτό και καταδικάσαμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, αυτές τις δύσκολες ώρες για την περιοχή μας, η Δημοκρατία θρηνεί την απώλεια αμάχων κι εκφράζει την ετοιμότητα της να διευκολύνει τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. Όπως και πρόσφατα στην περίπτωση του Σουδάν, έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων «ΕΣΤΙΑ», ώστε η Δημοκρατία να καταστεί ασφαλείς λιμένας για πολίτες που διαφεύγουν από την περιοχή. Στις δύσκολες ώρες φαίνεται και το βάθος των δεσμών που έχουμε με αυτήν εδώ τη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο η συνεργασία για την εκκένωση αμάχων στην έναρξη του πολέμου στο Σουδάν λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά. Οι δεσμοί της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασιλείο, έχουν κτιστεί μέσα από μια κοινή ιστορία και μια απόλυτα προσωπική σχέση των ανθρώπων, όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα να σημειώσω με ευχαρίστηση ότι οι σχέσεις αυτές δυναμώνουν και ενισχύονται  τα τελευταία χρόνια.

Οι ιστορικοί μας δεσμοί οι οποίοι είναι εμφανείς στις σχέσεις και την αλληλεπίδραση  τόσο στο επίπεδο των  κοινωνιών όσο και των κυβερνήσεων μας, με τις διαπροσωπικές επαφές, την ισχυρή παρουσία  παροικίας εκατέρωθεν και την πληθώρα των τομέων στους οποίους επιδιώκεται συνεργασία, αποτελούν το θεμέλιο για μια ολοένα στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

Φίλες και φίλοι

Εξήντα τρία χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σχεδόν μισό αιώνα από την τραγικότερη στιγμή της Κυπριακής Ιστορίας,

Είναι αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, και ο μόνος δρόμος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας. Ύψιστη προτεραιότητα και βασικότερος στόχος αποτελεί το σπάσιμο του αδιεξόδου και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης  που να επανενώνει τον τόπο μας, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μίας λύσης που να καθιστά την Κύπρο ένα φυσιολογικό και λειτουργικό κράτος, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Που να επιτρέπει στο Κράτος και σε όλους του πολίτες του, να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αμοιβαίου σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες,

Αυτή η ημέρα είναι σημαντική για όλους μας, καθώς εορτάζουμε την ανεξαρτησία, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Είναι θαυμάσιο να παρατηρεί κανείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Κυπριακή Ομογένεια στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιστήμη στην αλληλεπίδρασή της με τις τοπικές κοινότητες του Ηνωμένου βασιλείου. Εσείς ειδικά όμως, συνεισφέρετε σημαντικά στην παγκόσμια κοινότητα με τον πλούτο των γνώσεών σας και το πάθος σας για ανάπτυξη και πρόοδο πάντα πιστοί στα ιδανικά της ιδαίτερής μας πατρίδας.

Επιπλέον, η στήριξή σας προς την Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία είναι ανεκτίμητη. Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για το άσβεστο σθένος σας για επιστροφή στα κατεχόμενα μέρη μας, το άσβεστο πείσμα να μην επιτραπεί η εδραίωση τετελεσμένων από την τουρκική εισβολή. Την άσβεστη φλόγα της ελπίδας πως η κατεχόμενη χώρα μας θα είναι ξανά πάλι ελεύθερη και ενωμένη.  Η αφοσίωσή σας στην προάσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του κυπριακού λαού είναι ένα πρότυπο που μας ενεργοποιεί όλους. Με την αλληλεγγύη και τη συνεργασία σας, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και ευημερία για την Κύπρο

Σήμερα, εορτάζουμε όχι μόνο την ανεξαρτησία μας, αλλά και τη δύναμη που μας προσφέρει η ενότητα και η αλληλεγγύη. Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για το κοινό μας όραμα: μια ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο.

Ευχαριστώ.