Πασχαλινό μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρος Κυριακού Κούρου

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Καθώς πλησιάζουμε την εορτή του Πάσχα, θα ήθελα να σας απευθύνω μερικές σκέψεις για τη σημασία αυτής της ιδιαίτερης γιορτής.

Το Πάσχα, ως η κύρια γιορτή της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, αναδεικνύει τον θρησκευτικό μας πολιτισμό και τις αρχές που εκπροσωπούμε. Είναι μια εποχή που μας προσφέρει την ευκαιρία να προβληματιστούμε, να επανεξετάσουμε τις αξίες μας και να ανασκοπήσουμε την πνευματική μας κληρονομιά. Είναι μια εποχή που μας υπενθυμίζει τη σημασία της ελπίδας και της αλληλεγγύης, αφού συμβολίζει την αναγέννηση και τη νίκη του φωτός επί του σκότους. Αυτές τις φωτεινές μέρες ας αποτελέσουμε παράδειγμα αγάπης, προσεγγίζοντας και εορτάζοντας, όχι μόνο με τις οικογένειές μας, αλλά και με συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, να δημιουργήσουμε αναμνήσεις και να εκφράσουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας ενισχύοντας την κοινότητά μας και δίνοντας νέο νόημα στον πνευματικό μας δεσμό. Η πίστη μας στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μας ενώνει και μας εμπνέει να εργαζόμαστε για έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό.

Το Πάσχα είναι ένας εκκλησιαστικός ύμνος για την κοινότητά μας, είναι μια γιορτή που πρέπει να μας φέρνει κοντά στην πίστη και τις παραδόσεις μας, οι οποίες διατηρούνται ζωντανές από κάθε Κυπρία και Κύπριο, όπου και αν αυτοί βρίσκονται.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά, μισό αιώνα μετά, οι καμπάνες δεν θα κτυπήσουν Ανάσταση σε ολόκληρη την πατρίδα μας. Με μεγάλο μέρος της πατρίδας μας να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων, οι εκτοπισμένοι συμπατριώτες μας, ανάμεσα τους και πολλά μέλη της εδώ Κυπριακής παροικίας, συνεχίζουν βίαια να μένουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, οικογένειες των αγνοουμένων εξακολουθούν να ζητούν διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ οι εγκλωβισμένοι μας θα λάβουν το Αναστάσιμο Φως υπό τους περιορισμούς του κατοχικού καθεστώτος.

Το σημερινό παράνομο στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού Ζητήματος και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε για την πατρίδα μας, για Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους και όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την κατοχή. Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης μας συνεχίζονται, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που αυτές είχαν διακοπεί. Πάντα επί της συμφωνημένης βάσης λύσης καθώς και του κεκτημένου των συνομιλιών από τα προηγούμενα χρόνια των διαπραγματεύσεων, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ μετά από επίμονες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Φίλες και φίλοι,

Στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο των συνεχών προκλήσεων, η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί περισσότερο από ποτέ ένα σημείο αναφοράς για την ελπίδα και την ειρήνη. Τις Άγιες αυτές ημέρες αναδεικνύουμε τη σημασία της πορείας από τον Σταυρό στην Ανάσταση μέσω της αναγέννησης που προσφέρει το Άγιο Φως.

Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη, ευημερία και ευτυχία. Την ίδια στιγμή, ας ευχηθούμε, ζωντανεύοντας μέσα μας την ελπίδα, ότι η Ανάσταση Του Κυρίου θα φέρει και στην Κύπρο απελευθέρωση και επανένωση.

Καλή Ανάσταση σε όλους!