New decree under the Quarantine Law Act // Νέο διάταγμα στο πλαίσιο του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου από τον Υπουργό Υγείας

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

 

Νέο διάταγμα στο πλαίσιο του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου από τον Υπουργό Υγείας

Νέο διάταγμα στο πλαίσιο του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, θα εκδόθηκε, σήμερα από τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του, στο Υπουργείο Υγείας, για τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννου σημείωσε τα εξής:

«Aσκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει ο περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμος, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2020, θα εκδίδεται σήμερα διάταγμα με το οποίο καθορίζονται τα εξής:

Δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού θα έχουν

  1. Όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, μαζί με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση ή τη νοσηλεία τους.
  2. Είναι φοιτητές που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σε σχέση με τον κορωνοϊό, βάσει του Ανακοινωθέντος του Υπουργείου Υγείας, ημερ. 16 Μαρτίου 2020. (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press/16032020_7.pdf)

Όσοι μετέβησαν για ιατρικούς λόγους αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όσοι είναι φοιτητές και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση που θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης των προαπαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών  από τριμελές Ιατροσυμβούλιο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο cyma@pis.cyma.org.cy.

Εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.

Όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και εμπίπτουν στην κατηγορία 1 που προανέφερα. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.

Νοείται ότι, με την είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και ακολούθως θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχετικού ιατρικού πρωτοκόλλου.

Επιπλέον, από αύριο, 31 Μαρτίου 2020, στις 6 π.μ.:

  1. Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
  2. Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α).
  3. Η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στο 8998. Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών.

Οι ακόλουθες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα παραμένουν κλειστές κάθε Κυριακή:

  1. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες).

Νοείται ότι της απαγόρευσης εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν θα εμπορεύονται προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Από αύριο Τρίτη στις 6 το πρωί αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των πιο κάτω:

  1. Τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.
  2. Υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, εξαιρουμένου αυτών που αφορούν την εξυπηρέτηση των πτήσεων που κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και των πτήσεων που αφορούν την μεταφορά εμπορευμάτων (cargo flights).
  3. Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει 2 μέτρα απόσταση από τους πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης (δηλαδή εντός των καταστημάτων/επιχειρήσεων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων/επιχειρήσεων).

Επιπλέον, οι πολίτες όταν προσεγγίζουν χώρο που έχει πρόσβαση το δημόσιο, θα πρέπει να μεριμνούν όπως τηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλους συμπολίτες τους.

Πέραν του διατάγματος και των όσωνπροανέφερα έχει αποφασιστεί από την διυπουργική επιτροπή τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ.
  2. Κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.
  3. Αξιοποίηση των παρατηρητών της γειτονιάς.
  4. Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.
  5. Προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση.

Πέραν των πιο πάνω και ανεξάρτητα του σημερινού Διατάγματος, επιθυμώ να δηλώσω τα εξής:

Επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα της επάρκειας σε ατομικό εξοπλισμό και άλλων αναλωσίμων ειδών για τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, θέλω με υπεύθυνο τρόπο να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Αυτή τη στιγμή έχουμε επαρκείς ποσότητες που μας καλύπτουν για τις επόμενες μέρες. Όπως έχω πει πολλές φορές μεριμνήσαμε εγκαίρως για να έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες, αλλά λόγω της παγκόσμιας έλλειψης η προμήθεια είναι δύσκολη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουμε έχουν αποδώσει και όπως πληροφορήθηκα πριν από λίγο, το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο των αναλωσίμων που παραγγείλαμε, με την ειδική πτήση που παραχωρεί η Aegean σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς. Με το φορτίο αυτό που θα αγοράσουμε καλύπτουμε τις ανάγκες μας για όλο το κρίσιμο διάστημα. Επιπλέον έχουμε προβλέψει και παραγγείλαμε επιπλέον ποσότητες και εάν χρειαστεί θα ναυλωθεί και δεύτερη πτήση. Ευχαριστούμε επίσης την Κυβέρνηση της Κίνας για τη βοήθεια και τη συμβολική προσφορά μέρους των αναλωσίμων.

Έχω ξεκαθαρίσει τα πιο πάνω με την προσδοκία ότι αυτή την κρίσιμη ώρα θα επικεντρωθούμε όλοι στη μεγάλη προσπάθεια, αντί να αναζητούμε αφορμές για αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

Το δεύτερο θέμα, στο οποίο επιθυμώ να αναφερθώ είναι η ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού, αλλά και ευρύτερα. Κάνουμε τα πάντα ώστε να θωρακίσουμε τα νοσοκομεία μας και τους επαγγελματίες υγείας. Υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κανένα νοσοκομείο σε καμιά χώρα δεν έχει την επάρκεια να ανταποκριθεί σε μαζικά περιστατικά. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει τρεις γραμμές άμυνας για τη θωράκιση των νοσοκομείων μας ως εξής:

Όποιος πολίτης δεν αισθάνεται καλά να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα τον παραπέμψει στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε πόλη λειτουργούν αυτή τη στιγμή από δύο Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, στα οποία παραπέμπονται οι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού. Μέχρι να διευκρινιστεί εάν ένας ασθενής είναι θετικός στον ιό, οδηγείται στο Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας, που έχουμε δημιουργήσει στα νοσοκομεία, ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα στα νοσοκομεία.

Περισσότερα για το σχέδιο δράσης θα ανακοινωθούν αύριο από τη διεύθυνση και διοίκηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αυτή την κρίσιμη ώρα στηριζόμαστε στους επαγγελματίες υγείας, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς ίχνος υπερβολής είναι οι φύλακές μας. Τους ευχαριστώ και πάλι. Τους ευγνωμονώ για μια ακόμη φορά, εκ μέρους της Κυβέρνησης, της πολιτείας, του κάθε πολίτη. Ως Υπουργός Υγείας, τους υπόσχομαι και μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους. Είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης. Είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειάς μας και δεν περισσεύει κανένας τους. Τους καλώ να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση και η πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατέψει, να τους στηρίξει και να τους ανταμείψει.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στο θέμα των φαρμάκων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Για το θέμα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα, η Επιτροπή Φαρμάκων, που είναι το αρμόδιο θεσμικό σώμα για την έγκριση πρωτοκόλλων φαρμάκων αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει η συμβουλευτική επιτροπή των επιστημόνων για τον κορωνοϊό. Τα φάρμακα αυτά, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων χρόνιων παθήσεων, υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες. Λεπτομέρειες για τα φαρμακεία στα οποία θα υπάρχουν τα εν λόγω φάρμακα θα ανακοινωθούν σε λίγο.

Καταλήγοντας, θέλω εκφράζω την ευαρέσκειά μου για την συγκινητική κινητοποίηση που παρατηρείται από τις συνεχείς εκκλήσεις εταιρειών, οργανισμών και ατόμων για προσφορά χρημάτων ή για δωρεά εξοπλισμού, αναλωσίμων και φαρμάκων. Τους ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της ψυχής μας. Είναι κάτι που μας τιμά ως λαό και ως κοινωνία και μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μεγάλη μάχη»

(MKY)

A new decree under the Quarantine Law Act will be issued today by Health Minister Constantinos Ioannou.

In a statement to the press regarding the new measures to be issued, in order to tackle coronavirus, Mr. Ioannou noted the following:

«In accordance with the powers vested in me by the Quarantine Law Act, on the basis of the Decision of the Council of Ministers dated 10 March 2020, a decree will be issued today, which defines the following:

The right of entry into the Republic without the presentation of a medical examination certificate for coronavirus applies to:

  1. Those who have travelled abroad for medical reasons, as well as the persons who accompanied them at their departure or hospitalization.
  2. Students who belong to “vulnerable groups” in relation to the coronavirus, in accordance with the   Press release issued by the Ministry of Health, dated 16 March 2020.

Those who have travelled for medical reasons, instead of presenting the medical certificate, should hold a certificate from the local Diplomatic Missions of the Republic of Cyprus.

Those who are students and belong to the vulnerable groups should hold a special certificate which will be issued only after an evaluation of the prerequired medical certificates by a three-member Medical Council. Applications will be submitted to the e-mail address of the Pancyprian Medical Association at cyma@pis.cyma.org.cy.

If necessary, the Republic of Cyprus will charter special flights from Athens and London in order to facilitate the return of passengers, who fall under the above categories, to the Republic of Cyprus.

All those in the above categories entering the territory of the Republic of Cyprus will remain in quarantine for 14 days after their arrival, in areas designated by the State, except for persons who were abroad for medical reasons and fall under category 1 mentioned above. These persons will remain in self-isolation in order to continue, unhindered, their medical treatment.

It is understood that upon entering the territory of the Republic of Cyprus, they will undergo a mandatory examination for the COVID-19 disease, after which the provisions of the relevant medical protocol will be followed.

Furthermore, as from 31st March 2020 at 6 a.m.:

  1. Gatherings of people at any residence are prohibited, other than of permanent residents.
  2. Any movement of persons from 9.00 p.m. until 6.00 a.m. is prohibited, except for those holding a Confirmation of Movement of an Employee certificate (Form A).
  3. The use of the certificate of a citizen’s movement in exceptional cases, in accordance with the provisions of Form B, is limited to only once a day, after permission has been obtained by sending an SMS message to 8998. A written declaration for the movement of citizens in exceptional cases, which falls within the provisions of Form B, shall be used only by persons over 65 years of age.

The following retailers will remain closed every Sunday:

  1. All food and beverage retailers (e.g. supermarkets, grocery stores, butchers, fish markets, bakeries, confectioneries, fruit shops, liquor stores).

It is understood that kiosks are excluded from the ban, provided that they do not market retail products.

As from tomorrow Tuesday at 6 a.m. the operation of the following services is also suspended:

  1. Tourist and travel agencies.
  2. Aircraft provision services, with the exception of those relating to the service of flights which are exceptionally approved by the Minister of Transport, Communications and Works as well as cargo flights.
  3. The number of persons including the driver during taxi rides, in private cars and/or in other vehicles shall not exceed three persons.

Businesses must provide all necessary signs to ensure that there is a two metres distance between citizens both inside and outside the business (i.e. within the shops/businesses and in the queues outside the shops/businesses).

In addition, when approaching a public-accessible area, citizens should ensure that they keep a distance of 2 metres from other fellow citizens.

In addition to the decree and what I have just said, the following measures have been decided by the interministerial committee:

  1. Increase in the fine from 150 euros to 300 euros.
  2. Increase of controls at check points.
  3. Utilization of neighborhood watch officers.
  4. Recommendations will be made to commercial banks to issue credit cards to beneficiaries based on their deposits and ways of protecting customers who withdraw cash from automatic cash points.
  5. In order to limit the movement of those who have been identified as positive to the coronavirus and are in self-isolation, the Ministry of Health is studying ways to impose electronic home surveillance.

( MP/ DC)