ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΚΑΚΟΥΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 62ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που επικοινωνώ και φέτος με την Κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ευκαιρία της επετείου των 62 χρόνων από την εγκαθίδρυση και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επέτειος της Ανεξαρτησίας  είναι μια μέρα τιμής,  και περηφάνιας. Μια μέρα κατά την οποία τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, όσους υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, όσους εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την πρόοδο της, για την  εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών.

Όπως απέδειξε η περιπέτεια των δύο τελευταίων χρόνων με την  πανδημία του Κορωνοϊού που όλοι ελπίζουμε να έχει φτάσει  πλέον στο τέλος της,  Οι Κύπριοι και ιδιαίτερα οι Κύπριοι της διασποράς, μπορούν πάντοτε να στηρίζονται ο ένας στον άλλο. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά και αρετές του λαού μας που τον καθιστά ικανό να ανταπεξέρχεται στις περιπέτειες και προκλήσεις. Προκλήσεις όπως αυτές που η πατρίδα μας παρά τα τόσα χρόνια ανεξαρτησίας ακόμα αντιμετωπίζει.

Πριν από 62 χρόνια, η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε στη βάση του διεθνούς δικαίου και πάντοτε θα προασπίζεται το δίκαιο και τη νομιμότητα, επιζητώντας το διακανονισμό οιωνδήποτε διαφορών με ειρηνικά μέσα.

Δυστυχώς, τόσο η στάση, όσο και οι δράσεις της Τουρκίας, παρεμποδίζουν τη δημιουργία θετικού κλίματος για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών για εξεύρεση λύσης. Οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της στα κυπριακά ύδατα,  οι ενέργειες της που αποβλέπουν στην αλλαγή του καθεστώς της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η καθημερινή επιθετική ρητορική και οι απειλές  του προέδρου Ερτογάν εναντίον της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητάς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ο αναθεωρητισμός της είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον αρνητικό ρόλο που έχει η Τουρκία στην όποια προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου.

Εμείς, από την άλλη, παραμένουμε δεσμευμένοι αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες, να ανατρέψομε την παρούσα κατάσταση και να πετύχουμε  την επανένωση της πατρίδας μας. Επιδιώκουμε μία λύση που θα προστατεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών. Μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που δεν θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μέσα από τη μετεξέλιξή της θα οδηγεί σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την όποια μορφή εξάρτησης από τρίτους. Η προσήλωση μας είναι στη δημιουργία ενός μέλλοντος που να χαρακτηρίζεται από ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημιουργία ευκαιριών για όλους τους Κυπρίους.

Και όπως έχει  τονίσει, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο της 77ης  Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει επίλυση διενέξεων και επικράτηση της ειρήνης δεν είναι άλλος από την αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όχι όμως αυθαίρετα ερμηνευμένα από αυτούς που επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις βλέψεις τους για αναθεωρητισμό.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η Κύπρος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1960. Ανασκοπώντας τη μέχρι σήμερα διαδρομή που ακολουθήσαμε, μπορεί να νιώθουμε περήφανοι για όσα έκτοτε έχουμε πετύχει. Νιώθουμε  περήφανοι, γιατί με την συμβολή όλων πολιτών και κυβερνήσεων κατορθώσαμε να μετατρέψουμε τη Κύπρο  σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η Κύπρος  εξελίχθηκε σταδιακά σε εξαγωγέα βιομηχανικών αγαθών,  μετατράπηκε σε διεθνές τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών ενώ από  το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την υιοθέτηση  μιας δυναμικής εξωτερικής πολιτικής και την ανάπτυξη  περιφερειακών συνεργείων  έχει  περαιτέρω ενδυναμώσει το ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  συνδράμοντας έτσι  στην επίτευξη του στόχου για ειρήνη σταθερότητα και πρόοδο στην  περιοχή και όλα αυτά πάρα τη κατοχή.  Αυτή είναι η Κύπρος του 2022 κι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι. Είναι βέβαιο ότι μια  επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

Καθώς γιορτάζουμε σήμερα την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιορτάζουμε επίσης τους ανθρώπους της, είτε αυτοί βρίσκονται στο νησί, είτε αποτελούν κομμάτι της δυναμικής και επιτυχημένης διασποράς. Εξάλλου, η Κύπρος είναι ο λαός της. Σε κάθε γωνία του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, η Κυπριακή κοινότητα, μέσω των συνεχών προσπαθειών της, παραμένει βασικός συνεργάτης στις ευρύτερες προσπάθειές μας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώσει το νησί μας και θα τερματίσει την παράνομη Τουρκική κατοχή. Παραμένει στυλοβάτης στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο. Η Κυπριακή κοινότητα ως  αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού που απαρτίζει το Ηνωμένο Βασίλειο με την εν γένει παρουσία και επιτυχίες των μελών της μας γεμίζει περηφάνια και ελπίδα για το μέλλον. Μια κοινότητα που μπορεί πλέον να βρίσκεται στην τρίτη ή και τέταρτη γενιά αλλά ουδέποτε έχει αποκόψει τους δεσμούς με την πατρίδα.

Σας ευχαριστώ όλους προσωπικά για τη σταθερή στήριξή σας προς την Ύπατη Αρμοστεία. Θερμές ευχές σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά, στις οικογένειες και στα αγαπημένα σας πρόσωπα.