Μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή Ανδρέα Σ. Κακουρή με την ευκαιρία της 63ης επετείου από την Εγκαθίδρυση και Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 63 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνομαι στην κυπριακή ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου με αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης. Η επέτειος της Ανεξαρτησίας είναι μέρα τιμής και περηφάνιας. Μια μέρα κατά την οποία τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, όσους υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και όσους εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την πρόοδο της και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών. Ταυτόχρονα, είναι μια μέρα ανασκόπησης και περισυλλογής.

H πατρίδα μας απέκτησε 63 χρόνια πριν την ανεξαρτησία της, την οποία ακολούθησαν, δυστυχώς, πολλές περιπέτειες, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Παρά όμως τις περιπέτειες που βίωσε και βιώνει λόγω της κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατορθώσει μέσα από την  εργατικότητα και τις θυσίες του κυπριακού λαού να επιτύχει σημαντικότατη πρόοδο και να βρίσκεται σήμερα σε μία σταθερή πορεία ανάπτυξης, ατενίζοντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ως κράτος μέλος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2004, ευρισκόμενη στο νότιο-ανατολικότερο άκρο της Ένωσης και με ιστορικά στενές σχέσεις με όλες σχεδόν τις γείτονες χώρες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, αποκτώντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Στον τομέα της οικονομίας, χάρη στην ευρεία κοινωνική συνεννόηση και στήριξη, τις θυσίες των εργαζομένων και τη νοικοκυρεμένη πολιτική,  η Κύπρος ανέκαμψε από την οικονομική κρίση και σήμερα, παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που προέκυψαν με την πανδημία του κορωνοϊού και τη συνεχιζόμενη πολεμική κρίση στην Ουκρανία, οι προοπτικές είναι ελπιδοφόρες. Κύριοι οικονομικοί μοχλοί η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και η ενίσχυση του τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών και έρευνας και καινοτομίας.

Η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μια μεγάλη ιστορική κατάκτηση και την απαρχή ενός στοιχειώδους πλαισίου ελεύθερης διακυβέρνησης του κυπριακού λαού. Η Κυβέρνησή, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει καταστήσει ξεκάθαρη την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούλησή της για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προς την επίλυση του Κυπριακού.

Εργαζόμαστε,  ακούραστα και με αποφασιστικότητα, ώστε να εξέλθουμε από το σημερινό αδιέξοδο, για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος. Μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών συνθηκών εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της 78ης Συνόδου του ΟΗΕ, λίγες μόνο μέρες πριν, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν θα υπάρξει άλλη βάση για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος από αυτήν που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η παρανομία, συνέχισε, που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα υποβοηθά τις όποιες προσπάθειες, μακριά από εντάσεις ή απειλές, με την ουσιώδη συμβολή της Ομογένειας. Εδώ και δεκαετίες, οι απόδημοί μας είναι παρόντες και παρούσες σε κάθε αγώνα, σε κάθε κάλεσμα να προβάλουν, να συμβάλουν και να ενισχύσουν τις εθνικές μας επιδιώξεις. Λαμπροί επιστήμονες, επιχειρηματίες, ενεργοί πολίτες και ο κάθε ένας και η κάθε μία από έσας με έντονη παρουσία στα κοινά, αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου μας.  Το δικό σας ενδιαφέρον, αλλά και οι ανησυχίες σας για τον τόπο μας, όσον αφορά στις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα, είναι γνωστές. Προς τούτο, θέλω να σας διαβεβαιώσω με κάθε τρόπο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διαφυλάξουμε το μέλλον του κυπριακού λαού.

Για ένα κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας. Για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τους ανθρώπους του και θα δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Έχουμε χρέος, άλλωστε, απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Eυχαριστώ όλους εσάς για την αέναη υποστήριξή σας προς την Ύπατη Αρμοστεία. Θερμές ευχές σε όλους και στον καθένα από εσάς ξεχωριστά.

Χρόνια Πολλά.