Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λονδίνο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο στις 2-5 Ιουλίου 2023, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Lindsay Hoyle.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κα Δημητρίου απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Sir Lindsay Hoyle, στην παρουσία σημαντικού αριθμού Βρετανών βουλευτών και άλλων προσωπικοτήτων, με θέμα «Κύπρος – Ηνωμένο Βασίλειο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες». Στην ομιλία της, η κα Δημητρίου σημείωσε την ιστορικότητα της επίσκεψής της, ως της πρώτης επίσημης επίσκεψης Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ανταπόδοση της επίσης πρώτης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 2022. H Ευρώπη και ο κόσμος, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να γίνει εφικτή μόνο μέσα από κοινή δράση.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, επισήμανε η κα Δημητρίου, έθεσε τη διμερή συνεργασία σε μια νέα βάση, πάνω στην οποία κτίζουμε σήμερα. Έκανε δε αναφορά στο Μνημόνιο Συναντίληψης για Στρατηγική Συνεργασία, που υπογράφηκε μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2022. Εξάλλου, σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, η  ενεργή παρουσία και δράση της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, δίδει προστιθέμενη αξία στη συνεργασία αυτή. Η κα Δημητρίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στις χιλιάδες Κυπρίων που επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και τόνισε τη βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, σημείωσε εμφαντικά η Πρόεδρος της Βουλής, δε θα πρέπει να αφήνει κανένα διεθνή δρώντας αδιάφορο, ούτε βεβαίως το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας Επιπρόσθετα, επισήμανε η κα Δημητρίου, η Τουρκία εγκαθιστώντας ολοένα και περισσότερους εποίκους, αλλά διοχετεύοντας παράνομους μετανάστες στα κατεχόμενα, επιχειρεί τη δημογραφική αλλοίωση και εν τέλει την αποσταθεροποίησή της Κύπρου. Στη βάση των ίδιων αρχών του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε Πρόεδρος της Βουλής, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή και στάθηκε αλληλέγγυα με τον λαό της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων, κα Alicia Kearns. Κατά τη συνάντηση, η κα Δημητρίου  ενημέρωσε τη Βρετανίδα βουλεύτρια για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και οι οποίες, όπως επισήμανε, προσκρούουν στην εμμονή της τουρκικής πλευράς για λύση “δυο κρατών”. Στηλίτευσε επίσης τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις της κας Kearns, η κα Δημητρίου αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και στην άρνηση της Τουρκίας συνεργαστεί για διακρίβωση της τύχης τους. Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη αναφορά στην προώθηση στα δύο Κοινοβούλια νομοθεσίας για ζητήματα ισότητας των φύλων.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής παρακολούθησε μέρος της διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων από τα Μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων προς την Κυβέρνηση. Προ της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων χαιρέτισε εις ένδειξη τιμής την παρουσία της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής στην συνεδρία, γεγονός το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή καθότι σημειώθηκε για τρεις μόνο φορές.

Κατά την παραμονή της στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο κ. Χρίστο Καραολή και Μέλη του Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματοποίησε επισκέψεις στο κοινωφελές ίδρυμα Olive Branch Aid, στη φωλιά του Σωματείου «Αλκυονίδες Ηνωμένου Βασιλείου» καθώς και στο κέντρο της κυπριακής κοινότητας στο Wood Green. Περαιτέρω, είχε χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνδέσμου Αμμοχώστου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Εθνικού Συμβουλίου Κυπρίων Βρετανίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε στην Κύπρο ξημερώματα της Πέμπτης, 6 Ιουλίου 2023.